Plakat Research on Research

Veranstaltungshinweis: RESEARCH ON RESEARCH !

INTERNATIONAL WORKSHOP, APRIL 22-23, 2021
Plakat Research on Research
Foto: How is AI changing Science

Meldung vom: 28. März 2021, 20:22 Uhr

Plakat Research on Research Foto: How is AI changing Science

INTERNATIONAL WORKSHOP, APRIL 22-23, 2021
RESEARCH ON RESEARCH.
Methodological Approaches and Empirical Challenges in the Digital Age.
Ethnography Meets Artificial Intelligence

The aim of this event is to discuss how research on research can be conducted as a transdisciplinary endeavor in such a way that  approaches in media studies and cultural anthropology are equally effective and can productively complement each other. The starting point is the observation that empirical methods for researching digital cultures are gaining more and more relevance, especially in the humanities and cultural studies. Moreover, the boom and increasing industrial implementation of AI methods poses a profound challenge for all academic disciplines and their methods, which we explore in a transdisciplinary way. In doing so, we not only want to critically discuss how ethnographic and especially media ethnographic approaches can contribute to exploring these transformations, but also to reflect on how ethnographic methods are themselves placed under new conditions by digitization.

For more information see: https://howisaichangingscience.eu/events/ !

If you would like to attend the workshop, please send an email to receive the zoom link: howisaichangingscience@gmail.com to

Please also send a short biography and mention the reason why you want to participate (inform us about your current research interests etc.).

Internationaler Workshop

RESEARCH ON RESEARCH
Methodische Ansätze und empirische Herausforderungen im digitalen Zeitalter. Ethnographie trifft auf künstliche Intelligenz.

22. und 23. April, 2021

In diesem Workshop werden kulturanthropologische und medienwissenschaftliche Aspekte der ethnographischen Forschung über Künstliche Intelligenz diskutiert. Ausgehend von der Beobachtung, dass die Arbeit an Algorithmen im Allgemeinen und Maschinellem Lernens im Besonderen, ebenso wie die industrielle Implementierung von KI boomt, fragen wir danach, wie medienanthropologische Ansätze zur Erforschung dieser Transformation beitragen können und welche Herausforderungen ethnographisches Forschen in diesem Bereich mit sich bringt. Der Workshop wird auf Englisch abgehalten.

Weitere Informationen finden sie unter: https://howisaichangingscience.eu/events/

Wenn sie am Workshop teilnehmen möchten, senden sie uns bitte eine Email, um die Zoom-Einladung zu erhalten: howisaichangingscience@gmail.com

Bitte senden sie uns außerdem einen kurzen biographischen Abriss und den Grund ihrer Teilnahme zu, beispielsweise anhand ihrer momentanen Forschungsinteressen.